Adoptie Oorlogsgraven

De Nederlandse Oorlogsgraven Stichting is officieel opgericht op 13 september 1946 met het doel om de Oorlogsgraven in Nederland en de Nederlandse oorlogsgraven in het buitenland voor altijd te bewaren en goed te onderhouden.

Zij is een zuster-stichting van de Commonwealth War Graves Commission (CWGC), die de zorg coördineert voor alle Commonwealth ( = Gemenebest) oorlogsgraven over de gehele wereld, dus niet alleen van Britten, maar ook van o.a. Australiërs, Nieuw-Zeelanders, Canadezen en Indiërs. De CWGC begon haar werkzaamheden kort na het begin van de Eerste Wereldoorlog onder de zorg van het Britse Rode Kruis.

De Nederlandse Oorlogsgraven Stichting bood de plaatselijke inwoners de mogelijkheid om een oorlogsgraf te adopteren. Uit onderstaande archiefstukken blijkt, dat daar ook in Markelo veel animo voor was:

 

25 juli 1946: graf no. 10 van Sgt. H. Pierpoint aan Mej. Gerritje Roosdom.

 

 

 

 

27 juli 1946: alle graven van rij 3, de nummers 11 t/m 17 van de Stirling bommenwerper aan Mej. M. Voorderman, als leidster van de meisjes padvinders.

 

  

 

Datum onbekend: graf no. 17 van Sgt. Wilcockson aan M.J. Voorderman

 

 

 

 

Datum onbekend: graf no. 13 van Sgt. Burbidge aan K. Snijder

 

 

 

 

7 mei 1947: graf no. 16 van Sgt. Martin aan Mej. D ten Haghuis

 

 

 

 

27 mei 1947: graf no. 12 van Sgt. Shaw aan Mej. A. Kistemaker

 

 

 

10 juni 1947: graf no. 14 van Sgt. McEwin aan Mej. J. Pellewever

 

 

 

Anno 2012 is van bovenvermelde adoptanten uitsluitend mevrouw G. Sligman-Roosdom nog in leven en zij heeft nog steeds contact met de nabestaanden van Sgt. Pierpoint.

 

 

Na het overlijden van Mej. Voorderman in 1998 heeft haar huishoudster Mevr. Dineke Scholman en haar echtgenoot Freek de correspondentie met de nabestaanden van de Stirling-bemanning voortgezet en zij plaatsen al jaren op Kerstavond een kaars op alle 17 oorlogsgraven.

 

In 1985 ging het landelijke project Adopteer een Monument van start, waarbij de leerlingen van groep 7 en/of 8 van de basisscholen een plaatselijk monument konden adopteren met de volgende doelstelling:

Door de adoptie verdiepen leerlingen zich in de geschiedenis van de tweede wereldoorlog, begrijpen zij waarom het monument daar staat en nemen zij actief deel aan de herdenking bij ‘hun’ monument. Het versterkt hun betrokkenheid bij vrede, vrijheid en democratie. Het project stijgt uit boven levensbeschouwingen, religies en culturen. Jaarlijks krijgen de scholen de financiële mogelijkheid om ook bezoeken te brengen aan nationale monumenten als kamp Westerbork en Vught en het Anne Frank-huis.

Door dit project zijn ca. 700 monumenten door meer dan 1000 scholen geadopteerd en totaal hebben ruim een half miljoen leerlingen zo kennis genomen van de verschrikkingen in de oorlog, de slachtoffers en de mensen uit het verzet.

In het kader van dit project hebben alle Markelose basisscholen zowel het Gemeentelijke verzetsmonument op het Beaufortplein als de Oorlogsgraven op de Algemene Begraafplaats als monument geadopteerd.

Hier worden jaarlijks door de ca. 100 leerlingen van groep 8 bloemen gelegd op Bevrijdingsdag.

Zie de foto’s onder Herdenkingen.
Rev. 12 september 2012